Aankondiging

Ineenstorting
Nog geen aankondiging.

Review Lexus IS 300h [video + artikel]

Ineenstorting
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Review Lexus IS 300h [video + artikel]

  Flitsend uiterlijk, serene rijbeleving: Lexus IS 300h

  Bekijk ook de video en fotogalerij die wij hebben gemaakt: KLIK!  Waar de vorige generatie Lexus IS vrij behouden was vormgeven, maakt de nieuwe IS indruk met scherpe lijnen en een gewaagd front. Dat er nu ook een Hybrid aandrijflijn onder de kap ligt is niet verwonderlijk voor een dochter van Toyota. Toch hebben zowel de V6 als de diesel daarvoor het veld moeten ruimen: We kunnen alles leveren, als het maar een Hybrid is. Dat lijkt de nieuwe slogan van het model te zijn. Of deze aanpak een potje bij ons weet te breken, lees je over een paar minuten. Bovendien vroegen we David, een prille Lexus IS 250 rijder, om zijn mening. Op film welteverstaan!


  Zeker voor een auto uit het segment van de zakelijke rijder, is de derde generatie Lexus IS behoorlijk eigenwijs vormgegeven. Je ziet het vorige model er in grote lijnen nog wel in terug, maar met name het front met de kleine koplampen en de op het logo van Nike geïnspireerdeLED-balk, maakt de tongen los. Wij moesten er even aan wennen en zijn er zelfs na een weekje sturen nog niet over uit of het nu mooi is of niet. De bilpartij vinden we daarentegen erg geslaagd, met name en profil. Uiteraard maken de 18 inch wielen het helemaal af en zelfs in een vrij saaie kleur blijft het een onderscheidende auto. Over smaak valt niet te twisten, maar lef kun je het Japanse merk in ieder geval niet ontzeggen.  Modern en luxueus
  En dan stappen we voor het eerst in. Een gevoel van chaos en drukte valt over ons heen: Veel verschillende vormen, kleuren, knopjes en materialen maken het op het eerste gezicht een rommelig geheel. Maar dat gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je gaat rijden. Ik weet nog goed dat Laurens na 10 minuten zei: “Ik voel me hier eigenlijk wel heel erg thuis”. En met dat statement sloeg hij de spijker op z’n kop. Het crème kleurige interieur doet bijzonder modern en luxueus aan. Afwerking en materiaalgebruik zijn van hoog niveau en zonder twijfel ‘premium’. De gekantelde middenconsole blijkt in de praktijk een uitkomst omdat alle ‘toeters en bellen’ overzichtelijk onder handbereik zitten. Leuke gimmick vormen de aanraakgevoelige balkjes om de temperatuur mee in te stellen. Een ‘ouderwetse’ draaiknop werkt wat ons betreft nog altijd makkelijker, al kun je de balkjes ook bedienen door erop te drukken. Alsof Lexus zelf ook al door had dat het ergonomisch niet top was


  Gelikte interface
  De ervaring met het multimediasysteem is ironisch genoeg precies omgekeerd aan dat van het dashboard: De eerste indruk is positief door het mooie scherm en de gelikte interface. Wanneer je echter met de ‘muis’ aan de slag gaat blijkt de bediening, met name onder het rijden, niet ideaal. Voor de rest hebben we geen klachten over de ergonomie, ondanks de imposante hoeveelheid knoppen.
  Geborgenheid
  De zitpositie is goed instelbaar en de stoelen zelf zijn stevig maar comfortabel. Door de relatief hoge tunnelconsole zit je prettig geborgen zonder dat het krap wordt; een beetje een cockpit gevoel. Achterin is voor onze benen voldoende ruimte maar de blonde lokken schuren behoorlijk tegen het dak. De achterbak is daarentegen verrassend ruim en praktisch van vorm. Bovendien is de achterbank in delen neerklapbaar.


  Ontspannen, doch krachtige aandrijflijn
  Vaarwel V6. Vaarwel diesel. De Hybrid aandrijflijn is nieuw en bestaat uit een 2.5-liter benzinemotor én een elektromotor. De combinatie levert een niet misselijke 223 pk al komen die voor het gevoel nooit helemaal los. Stiekem versnelt de auto erg rap, echter is het zo ontzettend rustig en comfortabel aan boord dat de beleving uitblijft. De geluidsisolatie is bijzonder goed op orde en het ‘geloei’ dat aandrijflijnen met een CVT-automaat kenmerkt, blijft grotendeels achterwege. Wat ons ook opviel is dat je tot zeker 45 kilometer per uur op de accu’s kunt rijden. Bovendien houden die het relatief lang vol zonder dat de benzinemotor aanslaat. Al met al een verfijnde, ontspannen aandrijflijn die duidelijk een streepje voor heeft op de variant met 1.8-liter benzinemotor die we ondermeer kennen uit de Toyota Auris en Lexus CT 200h.


  Prettige balans
  Het comfortabele karakter van de aandrijflijn zien we terug in het onderstel. Zonder dat het soft of gezapig wordt. In tegendeel zelfs, want de afstemming is vrij stug wat de balans erg prettig maakt. En ondanks dat de aandrijflijn niet inspireert om een partijtje te gaan stoeien, is de IS 300h daar zeker toe in staat. Maar wacht even, Lexus heeft een speciaal knopje bedacht om in the mood te komen: Er kan namelijk motorgeluid gesimuleerd worden! Helaas ligt het geluid er zó dicht bovenop dat het bijna tenenkrommend klinkt. Het lijkt wel of ze de hulp van Nintendo hebben ingeroepen!
  Tot slot het sturen. In de normale ‘drive modus’ is er weinig mis mee. De inrichting biedt redelijk wat gevoel en is mooi direct. In de Sport stand gaat het sturen echter erg zwaar wat een kunstmatig gevoel tot gevolg heeft. Sowieso is de normale stand voor dagelijks gebruik het fijnst, vinden wij.

  Altijd 20% bijtelling
  Voor € 37.645 kun je jezelf op een nieuwe IS 300h trakteren en beschik je dus direct over de 223 pk sterke aandrijflijn. Voor de leaserijders hebben we ook goed nieuws want de IS 300h valt in het 20% tarief. Het zal je echter niet zijn ontgaan dat wij met een afgeladen exemplaar op pad zijn geweest: de Luxury Line van ruim 50 mille. Van stuurverwarming tot ‘bilblazer’ en van een dikke audio installatie tot lederen bekleding. Er blijft weinig te wensen over! Gedurende onze testperiode consumeerde de Lexus gemiddeld 1 op 15 wat zonder meer als keurig aangemerkt kan worden.
  Was het Love at first drive? Absoluut! De Lexus IS 300h is typisch een auto die je even op je in moet laten werken. Dat geldt voor het hoogwaardige interieur, de verfijnde aandrijflijn én het opvallende lijnenspel. Als alle stukjes eenmaal op zijn plaats zijn gevallen blijkt de IS 300h een heerlijk ontspannen auto om mee onderweg te zijn, zonder saai te worden. Lexus heeft met de nieuwe IS een overtuigend totaalpakket in de markt gezet waarmee het merk zich weet te onderscheiden van de concurrentie: Qua looks en aandrijving, maar bovenal met een serene rijbeleving.

  Bekijk ook de video en fotogalerij die wij hebben gemaakt: KLIK!

  Met dank aan Lexus Nederland.

  Vind je onze video's en artikelen leuk? Dan kun je ons LIKEN op Facebook en volgen op twitter. dan blijf je op de hoogte van wat wij op het moment testen en kun je er ook vragen over stellen. Je kunt uiteraard ook dit artikel en filmpje liken op onze website en abonnee worden op Youtube. Dat stellen wij zeer op prijs

 • #2
  Mooie review!! Vind het een prachtig mooie auto!
  Lexus GS430 President 2005

  Commentaar


  • #3
   Oorspronkelijk geplaatst door Erikzalm Bekijk bericht
   Mooie review!! Vind het een prachtig mooie auto!
   Thanks! Erg mooie en ook fijne wagen! Vooral met een F-sport pakketje

   Commentaar


   • #4
    Oorspronkelijk geplaatst door Alor
    Zo mag je hem voor mijn deur parkeren hoor
    Haha met de Luxury Line die wij hebben getest heb je wel meteen alle luxe! Maar de F-sport heeft net even wat dikkere bumpers. Bij de GS (zie andere review) staat dat ook erg mooi, zeker met het rode kleurtje die onze testwagen had!

    Commentaar


    • #5
     Mooie wagen! Ziet er in het echt beter uit dan op fotos.
     Onbegrijpelijke gadget: "engine sound simulation"...wait...WHAT?!?
     Hmmm, dat deed ik vroeger beter met mijn palmbladstokjes aan de fietsspaken, maar ja dat was ook geen Lexus. Krijg je geen korting wanneer je die optie niet wilt?
     JDM Toyota Altezza RS200

     Commentaar


     • #6
      Oorspronkelijk geplaatst door j2jedi Bekijk bericht
      Mooie wagen! Ziet er in het echt beter uit dan op fotos.
      Onbegrijpelijke gadget: "engine sound simulation"...wait...WHAT?!?
      Hmmm, dat deed ik vroeger beter met mijn palmbladstokjes aan de fietsspaken, maar ja dat was ook geen Lexus. Krijg je geen korting wanneer je die optie niet wilt?
      Haha wij waren ook erg verrast daardoor! Het KAN best leuk zijn, maar aangezien de toeren niet echt leken te kloppen met daadwerkelijke toeren die de motor draait is het een beetje lachwekkend Enige manier om het niet te hebben is volgens mij de knop er uit slopen haha. En ik had het met speelkaarten en een knijper op de fiets

      Commentaar


      • leeuws
       leeuws becommentarieerde
       Bewerken van een reactie
       Hadden jullie hem in de sportstand gezet en op (kunstmatige vorm van) manueel schakelen? want dan komt het geluid toch behoorlijk overeen met de toerentallen. en dan heb je echt wel het gevoel dat je mist als je op trekt.

      • Love At First Drive
       Love At First Drive becommentarieerde
       Bewerken van een reactie
       Dat hebben we ook geprobeerd! Maar we vonden het nog steeds niet denderend. Het 'schakelen' van het geluid leek niet overeen te komen met wat de CVT simuleert met schakelen (die heeft in principe maar 1 verzet natuurlijk).

     • #7
      in de is300h kun je het helemaal uitzetten in ieder geval...
      3SGE Inside

      Commentaar


      • #8
       Oorspronkelijk geplaatst door mlcoolj Bekijk bericht
       in de is300h kun je het helemaal uitzetten in ieder geval...
       Dat klopt!

       Commentaar

       Werken ...
       X