Hybride mode op de IS250 uit 2006... WTF

Dutchie

Nieuw hier
19 aug 2013
8
1
0
Beste forum leden. Wat ik deze week mee maakte met mijn IS250 uit 2006 was wel heel apart. Na het starten van de auto sprong het beeldscherm in hybride mode. Helaas was het alleen de afbeeldingen en geen verborgen accupakket dat ineens aansloeg. Ook het Clima menu was anders geworden.

Grappig dacht ik voor een keer, maar eigenlijk begon toen de ellende. Na een 3 tal keer van en naar het werk gereden te hebben, en telkens de hybride mode te zien begon ik wel zorgen te maken en terecht. Het werd steeds erger. De hybride mode maakte plaats voor vastlopers, scherm blijft hangen en wordt langzaam fel wit (leuk in het donker :S ). Telkens resetten van het systeem. Hangt al bij het opstarten, Lexus logo blijft in beeld.

Radio blijft wel gewoon werken, maar nu met de winter voor de deur en al het vocht in de lucht, werkt de clima niet. De laatste instelling bewaard die, maar de knoppen zoals voorruit verwarming, blower, etc, doen niks als het systeem hangt.

Vandaag heeft die er al helemaal geen zin meer in gehad en bleef het scherm zwart.
Rij er toch ritten mee van 45 KM enkele reis.

Ik heb wat zoekpogingen gedaan, maar kan helaas niks concreets vinden. Ik weet ook niet welke zoektermen ik zou moeten gebruiken, want hoe heet zo?n middenconsole?
Het enige dat ik vond was problemen met de Touche screen, dat aanrakingen niet doorkomen, maar dit is bij mij niet het geval. (Blijkbaar door teveel drempels gaat de connector los zitten van het scherm waardoor dus de aanrakingen niet meer werken)

Hierbij ook een filmpje van de hybride mode op de IS250 en de aangepaste clima instellingen. Hopelijk heeft iemand hier de wijsheid in pacht, of heeft dit probleem ook aan de hand gehad, die een oplossing kan aandragen. Ben bang dat het diep in de buidel tasten wordt. Maar zie hier op het forum dat er al diverse upgrades zijn zoals Grom, wat nu wellicht een serieuze optie kan worden.

https://youtu.be/Ku_wzN72Gsw
 

RoelVB

Beheerder
Forumleiding
8 jul 2011
1.719
458
83
Bijzonder. Het betreft wel een 5e generatie navigatiesysteem. Die is ook in hybride modellen te vinden, dus niet heel vreemd dat de opties erin zitten.

Door een Gromaudio module in te bouwen ben je niet van je problemen af. Want daarvoor is wel een goed werkende navigatie unit vereist.

Denk dat het hier gaat om een "omgevallen bitje". Waardoor de verkeerde features beschikbaar zijn gekomen.
Ik kan 2 dingen bedenken dat dit veroorzaakt. Defecte opslaggeheugen, vrees dat een nieuwe navigatie unit dan de beste/enige oplossing is.
Of een fout in het werkgeheugen, dan is het mogelijk op te lossen door het systeem een tijdje spanningsloos maken (accu los).
 

HondaFan

Hoort erbij
16 okt 2018
55
5
8
Zou het ook mogelijk kunnen zijn dat er in de kabelboom iets van draadbreuk of kortsluiting zit, waardoor de unit op het verkeerde been wordt gezet?
 

D43m0n

Heel actief
10 apr 2013
813
1
410
63
Ik zou beginnen met wat RoelVB zegt. Dat kost niks, kun je zelf doen met sleutel nr 10. Haal de min-pool van de accu los en laat dat ding er ook lang genoeg af. 10 seconden is te kort. Er zit vaak restspanning in die apparatuur. Ga bijvoorbeeld een kopje koffie drinken en doe dan de min-pool er weer op.

Ik weet dat er een verborgen menu is voor die apparaten. Zelf kun je er weinig mee geloof ik. Iets met de Info knop inhouden en 3 of 5 keer achter elkaar het licht aan- en uitzetten. De auto moet op contact staan. Misschien krijg je een idee van wat er aan de hand is, maar dat verwacht ik niet.

Als dat niet helpt ben je voor diagnose het beste af bij een specialist of een dealer. Er schijnt verschil te zijn tussen een Mark Levinson-unit of niet. Die apparaten zijn nieuw nog te koop voor twee ribben uit je lijf. Of een rib voor een gereviseerde. Je kunt ook kiezen voor een reparatie maar dan moet je maar afwachten wat het is. Mij viel reparatie van de dvd-navigatiespeler vies tegen. De auto is het vast nog waard om dat ding te repareren.
 

Redguy

Actief
19 apr 2014
175
30
28
Uitermate bizar...

Begrijp ik hieruit dat er standaard in het geheugen van een IS 250 (2006) een hybride toepassing is ingebouwd die op andere Toyota modellen van toepassing is maar bij de IS 250 is uitgeschakeld?
Of...is hier, zoals al vermeld, een scherm dan wel geheugen van een Prius...met veel geluk, ingebouwd???
 

Dutchie

Nieuw hier
19 aug 2013
8
1
0
Bedankt voor de reacties alvast. Ik denk dat ik maar eens bij de dealer langs rij om hem na te laten kijken, nadat ik eerst die accu test heb gedaan en dit geen soelaas bied. Hopelijk werkt dat of is het maar een kleinigheidje. Vandaag de 2de dag oprij dat het scherm zwart blijft en dus niks meer werkt.

Wat betreft die hybride instellingen denk ik ook dat deze zelfde type unit ook in de Prius is toegepast. Maar ik vond dit zo vreemd om te zien dat ik dacht dit moet ik even delen op het forum hier, en nee, ik heb niet met het systeem geknoeid!
 

Dutchie

Nieuw hier
19 aug 2013
8
1
0
Vandaag (dinsdag) is hij bij de dealer in Arnhem geweest voor een grote beurt en APK, uiteraard heb ik daar het probleem ook aangekaart en had de goede hoop dat zij het konden fixen. Helaas konden zij het ook niet vinden, het is er alleen maar slechter op geworden. Op de terugweg naar huis begon de auto steeds warmer te worden en ondanks dat het scherm halverwege de rit wel aansprong en ik bij de clima instellingen kon komen reageerde hij nergens op (alles OFF bood ook geen soelaas). Het werd echt een sauna op een gegeven moment, zelfs met de ramen open kreeg je de hitte er niet uit.

Zij dachten dat het waarschijnlijk aan een verkeerde DVD (Toyota) lag waar de navigatiekaarten op staan, blijkbaar staat op de DVD ook een stuk data voor het systeem zelf wat die steeds nodig heeft. Dit lijkt mij sterk want die DVD zit er i.i.g. al minimaal 4 jaar in, nooit verwisseld na de koop in 2014. Wel ooit gekeken en na mijn weten toen was het een originele Lexus DVD met kaarten uit 2006. Tijdens het onderhoud bleef het scherm uit waardoor ze de virtuele Eject knop niet konden gebruiken om het te testen. Als oplossing kreeg ik een setje nieuwe DVD's mee, mocht het scherm bij mij wel aangaan. Tijdens mij rit terug naar huis werkte op een gegeven moment het scherm dus wel, maar alle 3 de knoppen rechts van het scherm gaven een zwart beeld met witte strepen, dus ook geen Eject knop. Dit in tegenstelling tot een dag eerder waarbij de navigatiemap nog wel werkte en de 3 knoppen.

Zelf denk ik dat de DVD speler het dus heeft begeven, maar zeker ben ik hier dus nog niet van. I.i.g. is de auto op dit moment helemaal niet bruikbaar, behalve als je naakt achter het stuur wil zitten...

Sorry voor de iets wat rommelige opsomming hierboven, maar moet echt naar bed. Ben de hele avond al naar mogelijke oplossingen aan het zoeken geweest, dit wordt dus nog vervolgd (helaas)
 

Redguy

Actief
19 apr 2014
175
30
28
Goeie opsomming, niks mis mee;)
Ik ben (nog) niet bekend met de navi cd en aangezien ik `m niet gebruik (zit er wel gewoon in) kan ik er ook niet over oordelen maar je verklaring klinkt logisch.
Wat ik wel typisch vindt is dat men er kennelijk niet achter kan komen of de navi cd een vast onderdeel van de schermbediening is en dus ook de klimaatregeling en andere items.
Benieuwd naar het vervolg...

(Wat ook misschien helpt: flinke klap erop geven. Niet op het scherm maar wel op de Dvd speler...en nee niet met een hamer)
 

Dutchie

Nieuw hier
19 aug 2013
8
1
0
Hierbij een nieuwe update?

Nadat de dealer dus niks heeft kunnen doen is mijn vriendin het internet af wezen struinen naar een tweedehands unit, en geloof het of niet, ze had er 1 gevonden. Bij Japoto Parts in Groningen hadden ze een donor auto staan uit 2009. Eerst ging het alleen om de navigatie unit + scherm (bovenste deel), toen om de gehele unit (aangezien mijn cd wissellaar al stuk was vanaf het begin dat ik de auto heb wilde ik die ook gelijk fixen) en toen we toch bezig waren kreeg ik de gehele middenconsole er gratis bij (die wilde ik ook vervangen aangezien de mijne er niet zo fraai uitziet, heeft de vorige eigenaar ook iets behandeld waardoor er rare vlekken op zitten). Enige (nadeel) is dat het systeem standaard was en niet de ML versie, met o.a. ook DVD speler.

Helemaal blij belde ik de dealer op om te verifi?ren of dit ging werken. De eerste tegenslag leek eraan te komen. In 2009 zijn de units overgegaan van DVD -> HDD, de auto was bij Lexus bekend, maar ze konden mij niet vertellen welk type navi erin zit. Als het DVD is dan kan het, mocht het HDD zijn dan was de bekabeling totaal anders en werkt het niet. Japoto gevraagd of ze het kapje rondom het gevarenlicht willen verwijderen om te kijken of er een sleuf zit, zoja, dan is het een DVD variant. We hebben geluk, het is de DVD versie. Na de betaling hadden we de spullen al een dag later in huis. Helaas had ik pas halverwege de week erop vrij om het in te bouwen.

Ik moet toegeven dat de auto ingenieus in elkaar zit. Na een youtube filmpje gezien te hebben hoe simpel het moet zijn om de hele middenconsole te verwijderen, zelf aan de slag gegaan. Zo simpel dat het leek bleek het ook echt te gaan. Binnen no time hadden we alles eruit.

Wat zullen we doen? Halen we alleen de Navi unit en CD speler uit de donor unit of bouwen we alles om? Die 2009 versie ziet er toch wel mooier uit, en icm de nieuwe middenconsole passen de kleuren ook beter, zit iets van kleine afwijking in. Ok, maar dan bouwen we wel de ML om. Nadat we bij beide units alles los hadden gehaald bleek dit helaas niet te gaan, de donor CD speler past niet op de ML unit. Dan maar geen ML, maar ik was wel bang dat de audio dus helemaal niet zou werken.

Tijdens het inbouwen en testen bleek dat de connector van de gevarenlichten en klokje niet past. Deze dus overgezet van de oude unit in de donor unit. Dit is het enige onderdeel van de gehele middenconsole dat van mijn eigen auto afstamt. Ook de connector voor de verlichting in de donor ventilatieroosters is afwijkend, deze zal ik later eens vervangen. Belangrijker vind ik dat het ventilatierooster goed moet passen, deze dient iets aangepast te worden. Ook het oude rooster past niet meer goed, blijkbaar is dus de donor unit aan de bovenzijde iets afwijkend. Maar dat gaat nog wel goed komen, middagje hobbyen.

Al met al blijkt na een dagje klussen alles te werken. Navi, Airco, Achteruit rij camera, CD speler, Radio, etc. Geluid klinkt nog niet eens zo slecht, had een groter contrast verwacht maar was dus blij verrast dat het heel erg mee viel (hoor eigenlijk helemaal geen verschil).

Motor starten en een testritje maken, al snel bleek dat de auto weer warmer werd en de airco niet werkt. 1 ding kunnen we iig uitsluiten, het ligt niet aan de unit. Blijkbaar hebben ze bij de APK/grote beurt toch iets gedaan waardoor die van slag is. Ik baal er wel van, maar met een telefoontje naar de dealer in Arnhem gaan ze ernaar kijken. Hoe dan ook, de service bij Lexus is wel goed. Volgende week dinsdag wordt die opgehaald en laten ze de IS300H achter :) .

Als slotwoord wil ik toch nog even Marcel van Japoto bedanken. Ik wil geen reclame maken, maar wel mijn positieve mening uiten als zeer tevreden klant. Vanaf het eerste contact dachten ze mee en de gehele communicatie tijdens het koop proces verliep gemoedelijk. Voor mij is het iig een adres dat ik als eerste zal raadplegen mocht ik nog iets nodig hebben voor de auto.

Wordt vervolgd dus?
 

Bijlagen

  • photo6960.jpg
    photo6960.jpg
    262,1 KB · Weergaven: 43
  • photo6961.jpg
    photo6961.jpg
    267,3 KB · Weergaven: 48
  • photo6959.jpg
    photo6959.jpg
    274,8 KB · Weergaven: 43
  • photo6962.jpg
    photo6962.jpg
    288,6 KB · Weergaven: 48
  • photo6964.jpg
    photo6964.jpg
    254,6 KB · Weergaven: 48

Dutchie

Nieuw hier
19 aug 2013
8
1
0
Het vervolg (oeps voor de vertraging)...

De auto is dus uiteindelijk opgehaald door de dealer en er bleek dat er tijdens het onderhoud een kabeltje niet is aangesloten van de temperatuursensor. Dit is opgelost en de clima functies werken weer :D
Na een aantal weken nu deze unit gebruikt te hebben kan ik zeggen dat het fantastisch werkt en geen problemen meer heb gehad.
Mijn probleem is hiermee dus opgelost, al was het geen goedkope oplossing.
 
  • Leuk
Waarderingen: D43m0n