2019 USA Lexus RX: FM radio omzetten naar EU-standaard

foncrijns

Nieuw hier
1 sep 2021
1
0
1
Hallo Lexus eigenaren!

Ik ben nieuw op dit forum en heb een vraag die ik niet via Google beantwoord krijg. We zijn van plan om in juni 2022 terug naar Nederland te verhuizen vanuit Amerika. We willen een 2019 Lexus RX 450h met 15.000 km meenemen. De radio werkt dan niet meer omdat de Amerikaanse stations op oneven frequenties (bijv. 98.3 mhz) uitzenden, en de EU stations op even frequenties (bijv. 98.4 mhz).

Nu mijn vragen. Is het mogelijk om de radio zodanig aan te passen dat ik europese radiostations kan ontvangen? Kan een niet-technische eigenaar dat zelf doen of moet de auto daarvoor naar een expert? Wat zijn ongeveer de kosten?

Ik begrijp overigens dat ik naar radiostations kan luisteren via mijn telefoon i.c.m. bluetooth, maar ik vraag me af of er een manier is om rechtstreeks via de radio in de auto te luisteren.

Als jullie nog andere tips hebben (bijv. wel/niet in Amerika een alarm laten inbouwen, etc.) dan hoor ik het graag!

Mvg,

Fons
 

Romke

Heel actief
27 mrt 2019
695
619
93
Als jullie nog andere tips hebben (bijv. wel/niet in Amerika een alarm laten inbouwen, etc.) dan hoor ik het graag!
Het in de VS laten inbouwen van een alarm zou ik niet doen. Verzekeraars in Nederland doen af en toe moeilijk over niet in Nederland ingebouwde alarmsystemen, daarnaast kan het moeilijk zijn om in Nederland iemand te vinden die eventueel bij storing een Amerikaans systeem kan repareren. Het lijkt me verstandig om eerst eens bij verzekeraars te informeren welke eisen ze aan het in de auto aanwezige alarmsysteem stellen bij verzekering van de auto. Uiteraard zal een amerikaans best wel werken, maar in Europa/Nederland worden steeds meer specifieke eisen aan alarmsystemen gesteld.

Het kan ook nodig zijn bepaalde verlichtingselementen (koplampen, reflectoren etc) te vervangen omdat ze niet de in Europa geldende keurmerken hebben. Bij de RDW kunnen ze daarover mogelijk informatie verschaffen - uiteraard zal het ook duidelijk worden bij de keuring voorafgaand aan de afgifte van een Nederlands kenteken.

Ook het navigatiesysteem zal waarschijnlijk niet werken.
 
  • Leuk
Waarderingen: foncrijns

Blesser

Hoort erbij
24 mrt 2021
43
46
18
Eens met Romke, dat alarm is nog wel een ding. Vanwege de hoge nieuwwaarde (in NL - niet de VS, deze wordt door de RDW/belastingdienst bepaalt aan de hand van o.a. CO2 uitstoot) zit je vrij snel aan een voertuigvolgsysteem gekoppeld aan een klasse 3 alarm. Ik heb het zelf mee mogen maken met onze RX, uiteindelijk wilde niemand een tweede SCM alarm naast het af-fabriek aanwezige alarm inbouwen en hebben we dus een los VVS met alarm-conformiteitsverklaring. Klinkt allemaal ingewikkeld maar met een goed bedrijf dat je helpt is het prima te doen (ik heb een Moving Intelligence tracker).

Ook de aanpassingen aan de auto (kenteken, mistlamp, etc) kan een gespecialiseerd bedrijf je helpen. Bij een verhuisgoed zou de RDW het minder moeilijk maken is mij verteld, maar dan nog zou ik even overleggen vooraf met een expert. In mijn geval heeft VDM goed geholpen (geen relatie).
 
  • Leuk
Waarderingen: foncrijns