Tja, het doet me een beetje denken aan het als leek lezen in een medische encyclopdie - daarna denk je opeens allerlei kwalen te hebben die je voorheen niet had en ook niet van het bestaan daarvan mist.
Ter zake - een aantal opmerkingen - na 40+ jaar werken in de olieindustrie, het inspecteren van vele honderden motoren en contact met research afdelingen van autofabrikanten....
Olieverersingstermijn:
de door Toyota aanbevolen verversingstermijn is erg bescheiden in vergelijking met vooral Europese fabrikanten (max 15000 km of eens per jaar.
De door Toyota toegestane verversingstermijn staat in principe toe een olie te gebruiken van minder goede kwaliteit zonder daarbij restricties te vermelden t.a.v de verversingstermijn. Dat is een bewuste keuze die behalve Mercedes niemand anders maakt, zij het dat Mercedes dan wel een kortere verversingstermijn aanraadt - de normale vvt's van Mercedes zijn aanzienlijk langer dan bij Toyota. De reden voor de keuze van Toyota (en van andere Aziatische fabrikanten) is waarschijnlijk dat de motoren zodanig zijn ontworpen dat deze ook bij een wat lagere oliekwaliteit nog steeds een opmerkelijk lange levensduur weten te halen. Dat is van belang als je auto's wereldwijd levert - ook in landen met een gemiddeld wat slechtere onderhoudsdiscipline en waar betere olie niet altijd beschikbaar is. Dat laatste is veel het geval in Noord- en Zuid-America, Azie (met uitzondering van landen als Japan en Zuid-Korea) en grote delen van Afrika. De ellende die in deze motor is opgetreden heeft dan ook volstrekt niets te maken met de lange verversingstermijn.
Voor wat betreft de toegestane en de gebruikte oliekwaliteit: ik weet wat mijn dealer (onderdeel van de Louwman groep) gebruikt - of dat ook voor alle Louwman/Toyota/Lexus bedrijven geldt weet ik niet. Waarschijnlijk is het wel - als je grotere hoeveelheden inkoopt daalt je inkoopprijs terwijl je de verkoopprijs op het geadviseerde nieveau kunt houden

Die kwaliteit is aanzienlijk hoger dan Toyota eist en substantieel hoger dan in de USA eenvoudig leverbaar,
Welke schade is er zichtbaar in de motor?
In de motor is te zien dat de motor inwendig alleszins redelijk schoon is. Niet zo schoon als je zou verwachten bij rijden met hoogwaardige motorolie, maar toch - het ziet er best goed uit. Veel schoner dan wat je ziet in een programma als Wheeler-dealer. De lagers zijn schoon, de zuigers ook nog min of meer, de nokkenassen zien er goed uit en een flinterdun laklaagje is slechts met veel moeite op een enkele plaats te herkennen. Wat is er dan wel aan de hand?
Op twee cilinders is er duidelijke slijtage te zien. Niet op alle en ook niet helemaal rondom de cilinder. Dat betekent dus vuil of scherp stof en zand waarvan een hap om de een of andere reden is binnen gekomen en plaatselijk voor zodanige beschadiging heeft gezorgt dat de hoongroeven in de cilinder zijn verdwenen. Kennelijk is er min of eenmalig iets binnen gekomen en dat alleen de eerste en vierde cilinder daardoor getroffen zijn. Daarmee is de ellende begonnen.
Eerst zal het olieverbruik gaan oplopen, aanvankelijk langzaam en daarna meer. Op het moment dat de hoongroeven lokaal zijn weggepoetst zal ook de cilinderwand ter plekke meer olie doorlaten. Tegelijkertijd kunnen ook doorblaasgassen (ca 1-2% van de totale hoeveelheid uitlaatgas) makkelijker de plaats van de verdwenen hoongroeven makkelijker passeren. Dat heeft tot gevolg dat de temperatuur van de zuigerveren toeneemt en dat in de nauwe passages van de olieschraapveren en in de zuigerveergroeven afzettingen ontstaan die er voor zorgen dat zowel het olieverbruik verder toeneemt als de hoeveelheid doorblaasgassen. Uiteindelijk tot een niveau dat de klant constateert: dit is niet goed - en mogelijk ook vermogensverlies bemerkt.
De schade is dus niet ontstaan door te weinig frequent olieverversen, maar door van buiten komend incidenteel onheil dat er toe leidde dat de bijvulbehoefte toenam. Frequenter verversen zou het euvel niet hebben voorkomen. En gezien de al reeds, in vergelijking met andere fabrikanten, lagere verversingstermijn zie ik ook geen enkele reden om vaker te verversen.
Wat betreft het "master technician" zijn: de man zal ongetwijfeld goed opgeleid zijn als monteur ("technician"). Motorolie en al diens eigenschappen en eigenaardigheden zal daar echter maar een heel klein deel van hebben uitgemaakt. Waarschijnlijk beperkte dat deel zich tot "dit moet er volgens Toyota in en om de zoveel mijl/km moet je verversen. Die kennis schoot in dit geval iets te kort.