De meerwaarde zit vooral in de hogere omzet en de aantrekkelijke marge van dit soort behandelingen voor het onderhoudsbedrijf.
Zolang er geen klachten zijn die het gebruik van dergelijke producten zouden rechtvaardigen, kun je er zonder.
Ik werd bij de eerste onderhoudsbeurt bij de dichtsbijzijnde Lexus dealer (auto daarvoor bij een andere dealer aangeschaft) gebeld met de opmerking dat men het voornemen had om een brandstofreiniger in de tank te gieten en of ik dat goed vond. Op zich al vreemd, omdat het bedrag dat er mee gemoeid was, in het niet viel bij de kosten van de onderhoudsbeurt. Op mijn vraag wat voor het effect dat bijmengen zou hebben kwam, zoals verwacht

een schimmig antwoord van "hij loopt daarna beter", "wordt zuiniger", "iets vlottere acceleratie". Zou inderdaad allemaal kunnen, als er op dat moment sprake was van vervuiling. Op mijn vraag of men vastgesteld had dat de motor niet "mooi" liep en of vervuiling in het brandstofsysteem daarvan de oorzzak was, kwam het eerlijke antwoord: "nee". En ik zei vervolgens "ok, doe maar niet dan". Bij latere onderhoudsbeurten heeft men er nooit meer naar gevraagd.
Dat wil overigens niet zeggen dat het nooit zinvol kan zijn. Maar zoals opgemerkt: zolang er geen aanleiding tot wat "medicijn" is, is het niet nodig. In principe dient de brandstof zodanig te zijn samengesteld dat er voldoende reiniging optreedt, maar onder bepaalde rijomstandigheden zou dat wellicht eens ontoereikend kunnen zijn. Pas dan zou ik het gebruiken.
Emissieservice is iets anders. het betreft eveneens een extra reinigingsmiddel dat, toegevoegd aan de benzine, pas later, in de uitlaat een functie heeft. Dergelijke producten "overleven" het verbrandingsproces, maar kunnen afzettingen op het katalysatoroppervlak en de lambdasensor oplossen en dan met het uitlaatgas verwijderen. Ook daarvoor geldt: iets toevoegen dat een probleem dat je nog niet hebt oplost, is niet zinvol.
Inwendige motorvervuiling kun je indien nodig met een derde type reinigingsmiddel aanpakken. Zolang je motorolie gebruikt van behoorlijke kwaliteit en de aanbevolen verversingstermijn niet onbeschoft veel overschrijdt, zul je er geen behoefte aan hebben. In feite is het een zeer actieve detergent, die afgezet vuil kan oplossen. Mocht je dat willen toepassen (wat zou kunnen als alles onder het klepdeksel er uit ziet of het met goudkleurige lak is beschilderd of donkerbruin en/of zwart is geworden, kan toepassing zin hebben. Hou dan in ieder geval de gebruiksaanwijzing nauwkeurig aan. Meestal is dan het advies: motor op temperatuur brengen, dan paardemiddel bijvullen aan de motorolie en vervolgens de motor een kwartier stationair laten draaien en daarna olieverversen. Het is niet de bedoeling dat je met een dergelijke cocktail gaat rijden /de motor gaat belasten omdat dan het risico bestaat dat de losgeweekte viezigheid met bakken tegelijk vrij komt en dan in een of andere olietoevoerleiding voor verstopping zou kunnen zorgen.