In het instructieboekje staat wat Lexus er op het moment van verkoop in wilde hebben. Dat wordt aangegeven met een tweetal codes: een voor de "dikte" zoals bijvoorbeeld SAE 10W-30 en een code voor de kwaliteit van de olie, zoals bijvoorbeeld API SN. Die tweede code is dus het belangrijkste....
Voor de dikte ("viscositeit") heb je een keuze - afhankelijk van de te verwachten omgevingstemperatuur kun je een wat dikkere of dunnere variant kiezen. Mocht je voorzien er mee naar een wintersportgebied te rijden in de winter, dan zou ik kiezen voor een SAE 0W-X variant - dat zal het starten bij zeer lage temperatuur vergemakkelijken.
Een overzicht waarvoor de verschillende kwaliteiten bedoeld zijn is hier te vinden:
https://www.api.org/products-and-se...d-classifications/oil-categories#tab-gasoline
In het instructieboekje zal waarschijnlijk nog als eerste een oudere variant worden aanbevolen. Die kun je bij moderne auto's prima vervangen door olie van betere kwaliteit binnen de API voorschriften. Alle daar genoemde olie voor benzinemotoren die de status "current" kunnen olie met een oudere specificatie (en dus lagere kwaliteit) probleemloos vervangen. Dus API SP bijvoorbeeld kan API SM en API SM prima vervangen en daarbij een beschermingsniveau aan de motor bieden dat toen de auto werd gemaakt mogelijk nog niet beschikbaar was.
Je mag aannemen dat alle olie die de SAE en API codes op de verpakking vermelden ook aan de onderliggende specificaties voldoen. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal even goed zijn. Zo'n specificatie bevat allerlei eisen die door testresultaten moeten zijn onderbouwd. Dat is net als een examen: de een slaagt met alleen zesjes, een ander met zevens en een enkele 8 en een enkeling met achten, negens en mogelijk zelfs een tien voor een bepaald onderdeel van die tests. Ze zijn dus niet allemaal even goed, maar wel allemaal voldoende goed om de auto te smeren. Verschil zul je pas na jaren in de praktijk merken - en dan ben je de auto mogelijk al lang kwijt
Overigens: "remolie" is bij Lexus (en de meeste andere merken) een onjuiste aanduiding. Het is beslist geen "olie" maar een remvloeistof ( chemisch gezien een "boraatester" - een aan alcohol verwant product). In autoremsystemen mag beslist geen "olie" worden gebruikt omdat het in een minimum van tijd de in remsystemen gebruikte rubber bevattende afdichtingen aantast (sterk opzwellen, zacht worden) en daarmee het remsysteem volledig buiten werking stelt!