Welke zomerbanden voor GS 450h gen 4?

Romke

Actief
27 mrt 2019
250
139
43
Na me nu twee zomers gestoord te hebben aan de gemonteerde Bridgestone Turanza ER 33 banden op mijn gen 4 GS, wordt het toch een keer tijd voor een alternatief. De op de auto aanwezige banden worden wel omschreven als "zeer comfortabele band met zeer goede droog weer en goede nat weer" eigenschappen. Mijn eigen omschrijving luidt anders: luidruchtig (duidelijk meer hoorbaar dan mijn Bridgestone Blizzak 005 winterbanden), buitengewoon gevoeling voor spoorvorming (wat je ook veel ziet bij klachten van CT rijders: "tramlining") , "sponzige" stuurprecisie en qua comfort en rijeigenschappen duidelijk aanzienlijk minder dan de genoemde winterbanden. Het ontwerp van de "ER 33" is inmiddels 8 jaar oud of misschien nog wel langer - de omschrijving dat ze speciaal zijn "gemaakt voor een aantal luxere merken zoals Lexus en Infinity" mag dan mogelijk waar zijn, maar dat is inmiddels zeker geen garantie dat ze kwalitatief gelijkwaardig zijn aan de tegenwoordig in tests zeer goed scorende banden als Continental Premiun Contact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5, Michelin Pilot Sport 4, Pirelli P Zero PZ4 en sinds kort ook Bridgestone Potenza Sport etc.

Heeft iemand ervaring met een of meer van de genoemde alternatieven (op een GS 450h gen 4)? Ik ben me er van bewust dat de vergelijking van de genoemde "toppers" met de ER 33 verre van eerlijk is: de ER 33 is een inmiddels bejaarde "touring tire", de alternatieven zijn van veel recenter datum en meer gericht op precisie en stuur- en remprestaties met wat minder nadruk op lang meegaan, brandstofverbruik en comfort.
 

D43m0n

Actief
10 apr 2013
472
1
126
43
Ik heb afgelopen vrijdag twee nieuwe Goodyear’s laten monteren op de achteras (IS, geen GS). Uiteraard heb ik de nodige reviews gelezen en beluisterd 😁. Ik heb er alleen nog van de bandenspecialist mee naar huis gereden. Dus ervaring moet ik je schuldig blijven.
Ik kan je wel melden dat ik gezocht en afgewogen heb tussen de door jou genoemde modellen:
  • Michelin Pilot Sport 4
  • Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5
  • Continental Premium Contact 6
Naast een goede zomerband die hoog scoort op droog en nat wegdek, vind ik lange levensduur en comfort belangrijk. De Michelin’s Pilot Sport 4 heb ik in 2017 laten monteren en op de vooras zitten die nog steeds. Erg fijne band en ik zou die zo opnieuw monteren. Echter is het doorgaans een van de duurste banden. Ik heb er ongeveer 36.000 km mee gereden tot 2,0mm. De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 is jonger dan de PS4 van Michelin en, afhankelijk van de test, komt die ook regelmatig als winnaar uit de test. De levensduur zou gelijk of hoger zijn dan de PS4. De prijs is echter lager. Tenslotte waarom ik niet voor de Continental Premium Contact 6 ben gegaan; ondanks dat de levensduur verbeterd is t.o.v. Michelin zou dit de meest “sportieve” band zijn van de drie. Oftewel het minst comfortabel. En dat is voor mij langzamerhand een “no go” aan het worden. Ik heb tyrereviews.com gebruikt om de verschillen te ontdekken. Er zijn testuitslagen van diverse instanties verzameld door de jaren, reviews door de site zelf zijn gedaan en kopers hebben hun ervaringen daar ook gedeeld.
 
  • Leuk
Waarderingen: BlackSwamp30

Arbitrator

Heel actief
25 jun 2017
655
199
43
Ik laat volgende week de Michelin Pilot Sport 4 monteren, op deze band kom ik keer op keer uit als ik diverse reviews en meningen lees.
 

Romke

Actief
27 mrt 2019
250
139
43
Ik ben er inmiddels achter dat de Turanza ER 33 voor het eerst op het internet is te vinden in een gebruikerscommentaar uit 2001. Het gaat daarbij dus zeker niet om de laatste stand der techniek. Juist in de afgelopen 5 jaar zijn er grote stappen vooruit gemaakt in zowel karkasopbouw, loopvlakvormgeving, gebruikte materialen en smenstelling van de verschillende rubbermengsels. De "ER" vergelijken met de genoemde banden is dan ook zeker een appel/peren vergelijking. Van de 6 door mij genoemde alternatieven is de Michelin inmiddels de oudste (ca 4 jaar), recent is de Bridgestone Potenza Sport er bij gekomen. In de diverse tests ontlopen ze elkaar nauwelijks, al lijkt Bridgestone nu lichtjes aan kop te gaan. Op zich opmerkelijk, omdat ze de laatste jaren flink achter liepen op veel andere, maar inmiddels doen ze zowel bij de winterbanden als de zomerbanden vooraan mee.
Ik laat volgende week de Michelin Pilot Sport 4 monteren, op deze band kom ik keer op keer uit als ik diverse reviews en meningen lees.

Ik ben zeer nieuwsgierig hoe je ervaringen met de Michelins gaan zijn.

Echter is het doorgaans een van de duurste banden. Ik heb er ongeveer 36.000 km mee gereden tot 2,0mm. De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 is jonger dan de PS4 van Michelin en, afhankelijk van de test, komt die ook regelmatig als winnaar uit de test. De levensduur zou gelijk of hoger zijn dan de PS4. De prijs is echter lager.

Ik rijd zeker nu in covid 19 tijd relatief weinig km per jaar. De prijs van de verschillende alternatieven loopt daarbij niet zo ver uiteen dat ik in mijn geval veel belang toeken aan lang meegaan of aan een relatief klein verschil in aankoopprijs. Overigens zijn die prijsverschillen als je naar de echte verkoopprijs kijkt aanzienlijk geringer dan wanneer je de adviesprijzen vergelijkt. Als je veel kilometers rijdt zal de prijs natuurlijk van meer belang zijn. Bij mij ligt het zwaartepunt meer op zeg een meter kortere of langere remweg van 100 tot stilstand - hetgeen net het verschil kan maken tussen een behoorlijke schade of erger of met de schrik vrijkomen en hopen dat degene die achter je rijdt ook oplet :)
 

Badabing

Hoort erbij
23 aug 2018
51
6
8
Ik heb recent 4x Michelin PS4 laten monteren. Voldoen prima!
Ik twijfelde zelf tussen de Michelin of Goodyear en ik kon een goede deal maken mbt de Michelin dus vandaar dat die er onder zitten.
 

Xenon

Heel actief
19 mrt 2013
687
1
260
63
Romke, toevallig staat in de laatste uitgave van de ACE een zomerbandentest. En laat daar nu eindelijk ook eens Nexen in opgenomen zijn. De nFera SU2 is geeindigd op plaats.... 1! Ikzelf hoef aan dat resultaat niet te twijfelen, want onze Lexi (IS250 en GS300) staan al jaren op de voorloper (nFera SU1). Naar alle tevredenheid. En van de prijs wordt je nog vrolijker. Aanrader!
Los hiervan: 's winters staan onze beide Lexi eveneens al jaren op Nexen, maar dan de WinGuard's.
 
  • Leuk
Waarderingen: Stefan O